Okos város és tárgyak Internete

Mitől okos egy város? Leginkább a minket körülvevő intelligens környezettől, és a helyfüggő, személyre szabott alkalmazásoktól, szolgáltatásoktól. A vásárlókat felismerő kirakatokról, az egymással beszélgető járművekről, vagy a szemüvegünk lencséjén megjelenő turisztikai információkról korábban csak sci-fi regényekben lehetett olvasni, de ma már mindez valóság! Ráadásul ma már a tárgyak is Interneteznek (Internet of Things - IoT) amivel minden kütyü eösszekapcsolódik és okossá válik. Műhelyünkben a szenzoroktól kezde a felhőben működő alkalmazásokig, minden területen lehetőség van bekapcsolódni az okos városok és az IoT eszközeinek megismerésébe és fejlesztésébe. Foglalkozunk szenzor tervezéssel és építéssel (Arduino, STM32, ESP, RaspberryPi), szenzorrádiós kommunikációval (nRF24, Bluetooth, WiFi, LoRa), IoT keretrendszerekkel, okosváros és IoT alkalmazásokkal, szolgáltatásokkal (Android, Unity).

Vezető konzulens:

Dr. Fehér Gábor

Miért ezt a műhelyt válaszd?:

A jövő okos városai most épülnek, és nagy szükség van olyan mérnökökre, akik szakértői ennek a területnek. Az okosodás egyik útja a tárgyak Internetre kötése (IoT). Mi okos városokhoz és IoT-hez értő szakértőket szeretnénk képezni!

Feladatok a műhelyben:

Íme néhány lehetséges tématerület:

  • Szenzorok: Pozíció érzékelő szenzorok, hangérzékelés, időjárás megfigyelés, egészségügyi szenzorok, mezőgazdasági szenzorok. Mikrokontroller alapú érzékelők tervezése, gyártása, programozása. (Arduino, ESP8266, STM32F, RaspberryPi kompetenciák)
  • Hálózatok: Szenzorhálózatok, járműhálózatok, tárgyak internete (Internet of Things), 5G hálózatok, WiFi offloading.
  • Alkalmazások és szolgáltatások: RFID, NFC, mindenütt jelenlévő intelligencia, mobil alkalmazások fejlesztése (Android), kültéri és beltéri helymeghatározás, navigáció, helyfüggő és környezetfüggő szolgáltatások, crowdsourcing és crowdsensing alkalmazások, ösztönző mechanizmusok (gamification).