Felhő alapú technológiák és alkalmazások

Cloud native, Kubernetes, microservice, service mesh, OpenFlow: olyan technológiák, amik alapvetően változtatják meg a jövő alkalmazásait, azok fejlesztését és üzemeltetését. A legnagyobb tech óriások, mint a Google, Microsoft vagy az Amazon, mellett számos kis cég és startup is részt vesz az új ökoszisztéma kialakításában, mivel az open source alapokon való építkezés bárki számára lehetővé teszi az új ötletek kontributálását. Ebben az új világban a konténerekből felépített alkalmazásainkat egy felhő platform menedzseli, ami képes az aktuális igényekhez igazodóan indítani/leállítani/átmozgatni konténerek százait, míg a konténerek közötti folyamatos kommunikációt szoftver-alapú hálózatok oldják meg. Szeretnéd megérteni és kipróbálni ezeket az új technológiákat? Esetleg hatékonyabbá tenni a működésüket? Vagy megnézni, mit nyer velük pl. egy AR/VR alkalmazás? Szeretnél csatlakozni az Ericsson kutatási központjának egyetemi műhelyéhez, ahol ezeket kutatjuk? Akkor csatlakozz csapatunkhoz!

Vezető konzulens:

Dr. Sonkoly Balázs

Miért ezt a műhelyt válaszd?:

Ez az új tématerület az innovatív gondolatoknak kedvez, például új scheduling és routing algoritmusokat könnyen lehet valós rendszerekben kipróbálni. Továbbá a nagy hálózatos cégek is ilyen tudású munkatársakat keresnek.

Feladatok a műhelyben:

A félév során a hallgatók megismerkedhetnek azokkal szoftverrendszerekkel, kontrollalkalmazás-keretrendszerekkel és hardverekkel, amelyek segítségével a következő félévben önállóan tudnak (1) hálózati algoritmusokat (például újszerű útvonalválasztási algoritmusokat) és hálózati funkciókat megvalósítani, vagy (2) bonyolult hálózatokat összeállítani, teljesítményüket megvizsgálni.

https://netsoft.gsuite.tmit.bme.hu/