Megbízhatóság és útvonalválasztás (Reliability and Routing)

Napjainkra az Internet kezd egyeduralkodó kommunikációs platformmá válni. A hagyományos telefon, televízió és rádió helyett ma már egyre több kommunikáció zajlik az interneten keresztül e-maileken és weblapokon keresztül, és a hagyományos csatornák helyett pedig egyre többen választják az internet telefont, internet rádiót, internet TV-t. Ez a folyamat óriási nyomás az Internet szolgáltatókra, hogy megbízható szolgáltatást nyújtsanak, ne csak a kiemelt ügyfeleiknek, hanem mindenkinek. Ez a növekvő igény forradalmasítani fogja a távközlési hálózatok működését és rákényszeríti a szolgáltatókat, hogy áttérjenek a jelenleginél sokkal megbízhatóbb rendszerekre. Ennek az áttérésnek zökkenőmentesen a háttérben kell lezajlania, az Internet Protokollra épülő rengeteg már működő eszköz módosítása nélkül.

A legéletszerűbb forgatókönyv szerint a jövőben meg fognak jelenni olyan gerinchálózati megoldások, amelyek sokkal rugalmasabb és magasabb szintű szolgáltatásokat fognak nyújtani az IP hálózatok számára. Sajnos, bizonyos hibákat nem lehet az alsó rétegben kivédeni. Ilyen hiba például egy IP router részleges leállása, amit az alsó réteg már nem észlel. A kutatásom során ezért külön figyelmet kívánok szentelni az IP routerekben a gyors hibahelyreállító megoldásokban rejlő lehetőségek kezelésére.

A műhely a távközlés csendes technológiai forradalomnak a lehetőségeit és a megbízható működéshez kapcsolódó problémáit vizsgálja, elemzi és javaslatot tesz a lehetőségek és problémák kezelésére szolgáló eljárásokra.

Vezető konzulens:

Dr. Tapolcai János

Miért ezt a műhelyt válaszd?:

A műhely munkája nemzetközi szinten is elsimert. Az MTA Lendület kivállósági programjában az elmúlt tíz évben több mint 100 kutatócsoportot létre hozását támogatta, ezek közül a műszaki tudományok széles területen összesen 3 csoport működhet, mindhárom az infromatikai tudományokban. A műhely az MTA-BME Jövő Internet kutatócsoprothoz kapcsolódik. Azoknak ajánljuk, akik kutatói ambíciókkal rendelkeznek, vagy csak éredeklki őket a nemzetközi élvonal innovációs és kutatói világa.

Feladatok a műhelyben:

Célunk javítani a gerinc- és az IP hálózatok megbízhatóságát és költség hatékony működését. A téma eredményei mind elméleti, mind pedig gyakorlati jelentőségűek. Ezért mind publikációk, mind pedig implementáció formájában megjelennek.